hejka, mam takie pytanie - jakie uprawnienia sa potrzebne na wysoki skład ?? IWJO czy IIWJO?
ja zacząłem dwójkę, a tu: http://www.glogow-info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=51182&Itemid=2 nagle czytam, że to się rózróżnia i
"wózki specjalizowane z operatorem podnoszonym razem z ładunkiem - wymagają uzyskania kategorii uprawnień IWJO - czyli najwyższej, zezwalającej na obsługę wózków specjalizowanych.
wózki boczne typu Reach Truck - wymagają zdania egzaminu przed komisją Urzędu Dozoru Technicznego na poziomie niższej kategorii IIWJO:
no poważnie??
Jakie uprawnienia na wysoki skłąd?
-
- Początkujący
- Maszyna: wysoki skład
Re: Jakie uprawnienia na wysoki skłąd?
I jak, rozwiązałeś problem?
zawsze problemu się zdarzają w przepisy trzeba sięgnąć głębiej
poczytaj przepisy dogębnie czesto to problmmy
-
- Początkujący
- Maszyna: Podnośnik koszowy zwyżka Niftylift 170 HDET.
- Kontakt:
Witam. Wózek, który przedstawiłeś w powyższym linku to zwykły wózek jezdniowy podnośnikowy z mechanicznym napędem podnoszenia. A to że kierowca - operator siedzi bokiem do kierunku jazdy nie ma znaczenia. Dalej jest to zwykły wózek. Aby go obsługiwać musisz posiadać kwalifikacje UDT w zakresie obsługi wózków jezdniowych podnośnikowych z mechanicznym napędem podnoszenia z wyłączeniem wózków z wysięgiem i z operatorem podnoszonym wraz z ładunkiem. pozdrawiam